Program podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji u oblasti životne sredine - CSOnnect

Dodeljene nagrade za novinarstvo u oblasti životne sredine i održivog razvoja

dec 19, 2017

Regionalni centar za životnu sredinu (REC) dodelio je sinoć nagrade novinarkama i novinarima za najsadržajnije i najbolje medijske priloge u oblasti životne sredine i održivog razvoja. Nagrade su dodeljene u tri kategorije – tradicionalni mediji, onlajn mediji i istraživačko novinarstvo, a nagrađeno je ukupno osam radova.

Nagrade je dodelila direktorka Regionalnog centra za životnu sredinu, kancelarije u Srbiji, Ruža Radović koja je istakla da su mediji značajan partner u misiji zaštite životne sredine, a da je cilj ovog konkursa bio da se nagrade, ali i podrže i podstaknu novinari koji su pitanja iz ove oblasti pokrenuli u javnosti na najsadržajniji način i koji na najbolji način doprinose boljoj informisanosti građana u oblasti zaštite životne sredine.

U kategoriji tradicionalnih medija prvu nagradu dobila je Ruža Helać, novinarka Vojvođanske zelene inicijative, za dokumentarnu emisiju „Opasan otpad na turneji“, u kojoj se razotkriva neodgovorno upravljanje opasnim otpadom.  Novinar Radio televizije Srbije Predrag Stojković zauzeo je drugo mesto u ovoj kategoriji, a njegova priča „Bakterije terminatori“ pokazala je da je u Milićevom selu kod Požege stvorena prava mikro eko sredina.  Treću nagradu je dobila novinarka Dragana Ratković, za emisiju „Pod staklenim zvonom“, emitovanu na Prvom programu radija RTV. Nagrađena radijska emisija bavila se napretkom u izradi Nacrta pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, iskustvima Mađarske na evropskom putu, kao i dobrobitima za životnu sredinu od članstva u Evropskoj uniji.

Olivera Milenković i Miško Bilbija iz produkcije Vice Antenna dobili su prvu nagradu u kategoriji onlajn medija za dokumentarac „Beogradska Amazonija – Beljarica“. Ovo je priča o rezervatu prirode u Beogradu gde živi veliki broj strogo zaštićenih vrsta, dok je 2016. godine najavljeno da će ovu beogradsku oazu prirode potpuno uništiti radi izgradnje nove beogradske luke unutar zaštićenog područja.  Drugu nagradu u ovoj kategoriji dobio je Zoran Strika sa portala 021.rs za seriju tekstova koji se bave temama iz oblasti zaštite životne sredine – od reciklaže, štete koju su pričinile nepogode, preko krivolova do izgradnje reciklažnog dvorišta u Novom Sadu i čuvarima kontejnera.

Kako je u kategoriji istraživačkog novinarstva pristigao najveći broj prijava, konkursna komisija je odlučila da drugo mesto bude dodeljeno za dva rada. Prva nagrada je dodeljena Dušanu Vojvodiću iz ZA Media produkcije i televizije T1 iz Zaječara, za istraživačko-dokumentarni film „Kap“. Ovaj film prati dvogodišnju borbu građana Zaječara da ustanove zašto su presušile arterske česme, koje su najveće prirodno dobro njihovog grada, a izazvao je brzu reakciju institucija – pronađen je krivac za zagađenje, a odgovorni su predati sudu zbog sumnje na krivično delo oštećenje prirodnog dobra. Drugu nagradu ravnopravno dele Dragan Gmizić iz Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra "VOICE" Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Milica Stojanović i Dragana Prica, novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije - CINS.

Dragan Gmizić se u nagrađenom prilogu „Ribokradice i u javnim preduzećima“ bavio problemom krađe ribe koja ugrožava riblji fond i upozorio da je ribokrađa sve izraženija, a da se i odgovorni za krađu ribe, putem političkih veza zapošljavaju upravo u javnim preduzećima koja upravljaju ribarskim područjima. Milica Stojanović i Dragana Prica nagrađene su za istraživanje „Regionalna deponija u Novom Sadu: Rast zagađenja i birokratije“, koje je pokazalo da Srbija sporo napreduje sa usvajanjem i primenom regulative u vezi sa upravljanjem otpadom. Njihova priča je fokusirana na Novi Sad koji je trebalo da dobije regionalnu deponiju još 2014. godine.   

Nakon dodele nagrada najboljim novinarima, uručen je i Memorandum o saradnji između Regionalnog centra za životnu sredinu i Pravne klinike za ekološko pravo Pravnog fakulteta u Beogradu. REC je u okviru Programa podrške civilnom društvu u Srbiji formirao Help Desk centar kako bi pružio dodatnu podršku onima kojima bude bila potrebna pomoć u razumevanju i primeni propisa i definisanju politika u toj oblasti. Stručnu pomoć pružaće studenti Pravnog fakulteta u Beogradu, te će kroz ovaj program volontiranja moći da stečena znanja upotrebe u praksi.

Medijske nagrade za izveštavanje u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja dodeljene su u okviru Programa podrške civilnom društvu u Srbiji - CSOnnect koji Regionalni centar za životnu sredinu realizuje uz finansijsku podršku podršku Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju.

Vesti